петък, 21 юли 2017 г.

Atlétka bojuje s časom i telom. Skolabuje vždy, keď dobehne do cieľa

Začalo to pri závode na tritisíc metrov v ôsmej triede.

Petermanová dobehla závod a v cieli mu padla k zemi. Bola zmätená. Vydesená.

Ďalšia veľká výstraha prišla vlani na jeseň. Štvrť míle pred cieľom přespolního behu stratila Petermanová vedomia. Trvalo 40 minút, než sa zase prebrala.Rodičia ju odviezli do nemocnice, kde dostala na niekoľko týždňov zákaz pretekania.

Miesto behanie po pretekoch obiehala doktormi. 35 dní nosila prístroj, ktorý monitoroval správanie jej srdca. Žiadne problémy ale neodhalil, a tak mohla dievča ďalej pretekať.

Prečo kolabuje zrovna v cieli?

Až doktor Switzer, kardiológ z Buffala, v januári po podrobných testoc h odhalil presnú povahu postihnutia, ktorá Petermanovou trápi. Neurokardiogenní synkopa (NCS), teda stav, keď osoba stráca vedomie kvôli náhlemu poklesu tlaku krvi a spomalenie srdcovej frekvencie.

Prečo sa jej to deje práve v cieli, na to doktori neprišli.Podľa otca Dalea ju v závodu drží pri vedomí odhodlanie, ktoré ju doženie do finiša, až potom sa začne realita strácať…

Práve Dale Peterman si so študentkou strednej školy Sweet Home blízkosti Buffala už užil svoje. Čaká v cieli takmer všetkých jej závodov, s oranžovým klobúkom na hlave a vo rovnakofarebná žiarivom triku.

Výrazné oblečenie ho má odlíšiť, aby jeho dcéra vedela, kto sa o ňu v kritickú chvíľu postará. Len čo prekročí cieľovú čiaru, padá do Daleových rúk. A on začne cvičenie, ktoré si v priebehu rokov už zautomatizoval.

odtiahne ju na trávu, položí na zem, ponúkne vodu. Natiahne Sam nohy, aby obnovil norm� �lny prietok krvi a pomohol jej zase nadobudnúť vedomie. Niekedy sa začne pýtať: "Koľko ti je? Kde žiješ?Čo je dneska za deň? "

Dúfa, že zvýši povedomie o chorobe

Jeho dcéra si hocikedy konca pretekov ani nepamätá. Snaží sa však sústrediť na to, aby nezkolaboval. Hoci ju v cieli vždy čaká pomoc, vie, aké sú možné riziká. Skôr než zo samotnej straty vedomia pramení hlavne z pádu. "A keď tam otec nie je, bolí to veľa," citoval Petermanovou denník New York Times.

Napriek tomu sa ďalej púšťa do súbojov nielen so súperkami na dráhe, ale aj so svojím postihnutím. A úspešne: v tohtoročnej sezóne vyhrala Oddielová zápolení na 800 a 1 500 metrov. Zároveň dúfa, že behaním zvýši povedomie o NCS.

"Je to naozaj ťažké.Nikdy neviete, kedy to na vás príde. "

Toľkokrát už padla k zemi, ale ďalej statočne vstáva.


Няма коментари:

Публикуване на коментар